Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< December 2017 >>
H K Sz Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program

Skóciáról tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót a toronyi szépkorúak szeptemberi klubfoglalkozásán W. Farkas László tanár, utazó. A klubtalálkozón ezúttal se maradt el a daltanulás, s már tervezgették a jövő évi kirándulást is.
Ünnepek, emléknapok:

szeptember 21. csütörtök : Szent Máté apostol és evangélista

 

1) Plébániánk területén az elsőáldozás májusban, a bérmálás áprilisban lesz. Kérem, hogy akik nem a toronyi iskolába járnak, de plébániánk területén szeretnének elsőáldozók vagy bérmálkozók lenni, azok szándékukat legkésőbb október 1-ig, vasárnapig jelezzék a vasárnapi szentmisék előtt és után.(adatszolgáltatás miatt) Ki lehet bérmálkozó és ki lehet bérmaszülő? Bérmálkozó az a nyolcadik és középiskola első osztályos tanuló lehet, aki megszakítás nélkül folyamatosan járt és jár hittanra és jár vasárnaponként szentmisére, ez bérmálkozók esetében az előző tanévet figyelembe véve is már feltétel volt, s a szülőknek tavaly kiküldött levelemben ezt le is írtam. Ha a folyamatos hitoktatás vagy a vasárnapi szentmise hiányos nem megtagadjuk a bérmálást, hanem elhalasztjuk és felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy a kimaradt évek hittan tanulását pótolja, ha ez megtörténik, minden további nélkül lehet bérmálkozó. A vasárnapi szentmisén való részvétel feltétele a szentséghez való járulásnak, nem elegendő az iskolai kötelező hittan, ha a vasárnapi szentmisén nem vesz részt a leendő elsőáldozó vagy bérmálkozó nem engedhetjük meg a szentség felvételét, mindaddig, amíg az említett feltételt nem teljesíti. Ki lehet bérmaszülő? Az a megkeresztelt, aki volt elsőáldozó és bérmálkozó és ha házasságban él, akkor érvényes, templomban megkötött házassága van. Elvált vagy élettársi viszonyban élő nem lehet bérmaszülő.

2) Október 14-én, szombaton egy kirándulással egybekötött Operett előadásra szeretnénk elmenni az Operettszínházba, ahol a Víg Özvegy darabot szeretnénk megtekinteni. A híres operettek közül ezt újra műsorra tűzték, nagy sikere van. Jelentkezni a sekrestyében lehet a szentmisék előtt és után a mai hétvégével bezárólag. A belépőjegy ára 5.000 ft, várható buszköltség szintén 5.000 ft. Ez a kirándulás lenne a plébániai őszi kirándulásunk. Az 5.000 ft-os belépőjegyek jövő héten a csütörtöki fogadóórában átvehetők a plébánia hivatalban, délután 4 és 6 között.

3) Örömmel hirdetem, hogy a Püspöki Palotát megnyitjuk komoly zenei koncertek céljából, az első előadás, szeptember 19-én, kedden este fél 8-kor lesz. Az első előadó Balog József a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész Chopin és Liszt zongora estje lesz. A koncert sorozatra jegyek 1.500 ft és 2.000 ft-os áron válthatók a Látogatóközpontban keddtől szombatig 9 és 17 óra között.

4) Szeptember 20-án, szerda este fél 8-kor a Székesegyházban Virágh András orgonaművész ingyenes koncertje lesz a Martinus Exclusive Koncertek keretében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

5) Bucsu községben szombaton reggel 8-kor a templombúcsút megelőző társadalmi munkára hívlak és várlak Benneteket!
Hiába vezetett kétszer is a vasárnapi mérkőzés során a Torony a Nárai otthonában, a végén meg kellett elégednie a döntetlennel a negyedik fordulóban a megyei labdarúgó bajnokság harmadosztályának Szombathelyi-csoportjában.
A szombathelyi egyházmegye új püspöke, dr. Székely János vezette szeptember 13-án, szerdán este Toronyban a hagyományos fatimai engesztelő szertartást és a körmenetet. Az eseméyen a szokásosnál is nagyobb számban vettek részt a helybeli és a környékbeli településekről érkezett hívek.
Tájékoztató levelet küldött a toronyi önkormányzati hivatalnak a település hulladékgazdálkodási közszolgáltatója, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Ebben arra hívják fel az ingatlantulajdonosok és -használók figyelmét, hogy a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változásokat tizenöt napon belül be kell jelenteni a közszolgáltatónak.
Megszerezte második győzelmét a harmadik fordulóban lejátszott mérkőzésen vasárnap hazai környezetben a Torony KSK az Acsád-Meszlen csapata ellen a megyei labdarúgó bajnokság harmadosztályának Szombathelyi-csoportjában.
A ”Martinus Exclusive Koncertek”-hangversenysorozat létrejötte két alapötlet tovább gondolásának az eredményeként született meg. Lakner - Bognár András, a  szombathelyi Székesegyház karnagya a Székesegyházban szeretett volna koncerteket, a Szily János Látogatóközpont megnyitásakor Dr. Perger Gyula igazgató pedig a Püspöki Palota dísztermét szerette volna megnyitni a nagyközönség előtt zenei esték, kamarakoncertek céljából is. E két szándék találkozásából kerül megszervezésre a Martinus Exsclusive Koncertek a Püspöki palota dísztermében, valamint a Székesegyházban. A szándékot Dr. Székely János püspök atya is támogatta, mind a Püspöki Székesegyházat, mind az otthonául szolgáló Püspök Palotát szívesen nyitotta meg ebből a célból is a közönség előtt.

A Martin Exclusive koncertsorozat szeptembertől 19-től december 19-ig igényes klasszikus zenével és értékes előadásokkal tölti meg e két patinás épület - a Székesegyház, valamint a Püspöki Palota- tereit. A Püspöki Palota díszterme, kiváló akusztikájával elsősorban kamara-előadóestek helyszínéül szolgál, olyan neves előadókkal, mint Balog József, a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész, a méltán híres szombathelyi Bozsodi – vonósnégyes, vagy Császár Angéla színművésznő, akinek irodalmi estjét hallgathatják, de emellett októberben a  Francia Líra keretében ének, hárfa és fuvola koncertet hallhatnak Vörös Szilvia, Razvaljajeva Anasztázia, Duleba Lívia művészek előadásában.

A székesegyházi koncerteken jelentős szerepet kap az egyházmegye legnagyobb és legmodernebb orgonája, amely páratlan hangjával méltó a „hangszerek királynője” megtisztelő címre. Az orgonát Magyarország egyik első számú orgonaművésze, Virágh András szólaltatja meg először a hangversenysorozat keretében, de a feltörekvő nemzedék koncertjeit is örömmel hallgathatjuk. Egy igazi kuriózum lesz a Szent Efrém férfikar hangversenye, akik a görög-keleti egyházzene világhírű képviselői. Az sorozatot Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő Szent Karácsony című koncertje zárja, a Megváltó születésére való előkészületként.

Jegyek rendkívül kedvezményes áron 1.500 ft és 2.000 ft -ért vásárolhatók keddtől szombatig 9 és délután 5 között a Szily János Látogatóközpontban.

Az első előadás Balogh József a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész Chopin és Liszt zongora estje lesz, a Püspöki Palota dísztermében szeptember 19-én, kedden este fél 8-kor.

A plakátok mellett kiadásra kerül egy koncert füzet is, amelyben püspök atya gondolatait is olvashatják:

A teremtett világ, a hegyek a fák, a patakok, a felhők kristálytiszták, hibátlanok. Olyanok, mint egy gyönyörű szimfónia, amelyben egyetlen hamis hang sincs. Igen gyakran úgy tűnik, hogy ebben a gyönyörű szimfóniában az egyetlen hamis hang az ember. A mi zajjal, szeméttel teli városaink, a békétlenségünk és vitáink.

Milyen jót tesz az embernek, ha egy-két órára, a zene szárnyain meghallja a világ tiszta harmóniáját, a Teremtő által elindított gyönyörű dallamot! Ilyenkor talán könnyebb a saját életünk hamis hangjait is észrevenni, javítani. És milyen jó, ha mindez olyan egyedülálló környezetben történhet, mint a Szombathelyi Püspöki Palota, amely hazánk talán leginkább egységesen, érintetlenül megőrzött barokk épülete, vagy a Szombathelyi Székesegyház, amely hazánk harmadik legnagyobb, gyönyörűen felújított temploma egy hatalmas, páratlan hangú orgonával!

Szeretettel várunk mindenkit, hogy túllépve az idő korlátain találkozhasson azzal a szépséggel, amely örök, és találkozhasson a Szépség Forrásával, a Teremtő Istennel is.

 

Programok:


szeptember 19. kedd 19.30, Püspöki Palota - Balogh József zongoraművész Liszt és Chopin estje – 2.000 ft

szeptember 20. szerda 19.30, Székesegyház - Virágh András orgona hangversenye – ingyenes

szeptember 27. szerda 19.30 Székesegyház- Dankos Attila orgonahangversenye – ingyenes

október 4. szerda 19.30 Székesegyház – Lakner- Bognár András orgonahangversenye – ingyenes

október 11. szerda 19.30 Székesegyház- Kertesi Ingrid és tanítványai áhítat estje- 1.500 ft

október 24. kedd 19.30 Püspöki Palota- “ Francia Líra”- Vörös Szilvia, Razvaljajeva Anasztázia és Dubleba Lívia koncertje 1.500 ft

november 8. szerda 19.30 Székesegyház Szent Efrém férfikar 2.000 ft

november 21. kedd 19.30 Püspöki Palota – Bozsodi Quartet hangversenye – 1.500 ft

december 6. szerda 19.30 Székesegyház Szent Karácsony. Kertesi Ingrid, Lakner Bognár András, és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusának hangversenye 1.500 ft

december 19. kedd 19.30 Püspöki Palota Békesség ünnepén, Császár Angéla adventi előadóestje

Brossúra letöltése
Ünnepek, emléknapok:

szeptember 12, kedd : Szűz Mária Szent Neve
szeptember 14, csütörtök : Szent kereszt felmagasztalása
szeptember 15, péntek: Fájdalmas Szűzanya


1) Szeptember 12-én, kedden, Szűzanya névnapján van Torony község szentségimádási napja, a szentségkitétel délután 3-kor a R.T. imaórájának keretében lesz, ½ 7-kor szentségeltétel, 7 órakor szentmise. A nap folyamán is minél többen jöjjünk el imádkozni családjainkért, egyházközségünkért, szeretteinkért. Mária neve napján plébániánk területén csak Toronyban lesz szentmise.

2) Szerdán,13-án – a fatimai engesztelő napunkon –a szentségimádás este 6-kor kezdődik a lourdesi barlangnál, a szentmise pedig 1/2 7 órakor. A szentmise után körmenetet tartunk. Kérem, hogy a korábbi szép szokást követve gyertyával, virággal díszítsük az ablakokat, amerre a körmenet elhalad az Újvári utcában. S egyben köszönöm azoknak, akik ezt rendszeresen megteszik.  A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mondd, valamint a szentségimádás alatt gyóntat Dr. Székely János megyéspüspök. Minél többen jöjjünk el engesztelni magyar hazánk lelki megújulásáért, valamint saját bűneink engeszteléséért! Esti időben már hűvösebb van, ezért a szentmisére jól öltözzünk fel.

3) a dozmati nyugdíjas klub kedden délután 3-kor, a toronyi pedig csütörtökön délután 3-kor találkozik a szokott helyen.

4) Szombaton délelőtt 11-kor a dozmati templomban Ásó Gergő és Birkás Judit szombathelyi hívők esküvője lesz, imádkozzunk az új házaspárért!

5) Jövő vasárnap Sé község búcsúnapja van, az ünnepi ¼ 12- es bucsui szentmisét az egykori séi-oladi plébános Molnár János ny. esperes-plébános fogja bemutatni.

6) A toronyi iskolába hittanra járó gyermekek a misenaplót az iskolában megkapják, a plébániánk területéről más iskolába járó gyerekeket kérem, hogy az általam kiadott misenaplót használják, annak ellenére, hogy az iskolában valószínű egy egyszerűbb kivitelűt kapnak. A mi mise naplónk egy igényesebb kivitelű füzet, amelyben hétről hétre egy matricát tudnak beragasztani, tartalmazza a vasárnapi evangéliumot, illetve a hét szentjeit. Az iskolákban is el fogják fogadni az általam kiadottat, amelyet a toronyi iskolába járókat kivéve most a szentmise után át lehet venni a sekrestyében. Vasárnaponként a naplót nem kell elhozni, csak a matricát vegyék át a sekrestyében.

7) Plébániánk területén az elsőáldozás májusban, a bérmálás áprilisban lesz. Kérem, hogy akik nem a toronyi iskolába járnak, de plébániánk területén szeretnének elsőáldozók vagy bérmálkozók lenni, azok szándékukat legkésőbb október 1-ig, vasárnapig jelezzék a vasárnapi szentmisék előtt és után.(adatszolgáltatás miatt) Ki lehet bérmálkozó és ki lehet bérmaszülő? Bérmálkozó az a nyolcadik és középiskola első osztályos tanuló lehet, aki megszakítás nélkül folyamatosan járt és jár hittanra és jár vasárnaponként szentmisére, ez bérmálkozók esetében az előző tanévet figyelembe véve is már feltétel volt, s a szülőknek tavaly kiküldött levelemben ezt le is írtam. Ha a folyamatos hitoktatás vagy a vasárnapi szentmise hiányos nem megtagadjuk a bérmálást, hanem elhalasztjuk és felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy a kimaradt évek hittan tanulását pótolja, ha ez megtörténik, minden további nélkül lehet bérmálkozó. A vasárnapi szentmisén való részvétel feltétele a szentséghez való járulásnak, nem elegendő az iskolai kötelező hittan, ha a vasárnapi szentmisén nem vesz részt a leendő elsőáldozó vagy bérmálkozó nem engedhetjük meg a szentség felvételét, mindaddig, amíg az említett feltételt nem teljesíti.

8) Október 14-én, szombaton egy budapesti kirándulással egybekötött Operett előadásra szeretnénk elmenni az Operettszínházba, ahol a Víg Özvegy darabot szeretnénk megtekinteni. A híres operettek közül ezt újra műsorra tűzték, nagy sikere van. Jelentkezni a sekrestyében lehet a szentmisék előtt és után a jövő hétvégével bezárólag. A belépőjegy ára 5.000 ft, várható buszköltség szintén 5.000 ft. Ez a kirándulás lenne a plébániai őszi kirándulásunk.

9) Örömmel hirdetem, hogy a Püspöki Palotát megnyitjuk komoly zenei koncertek céljából, az első előadás, szeptember 19-én, kedden este fél 8-kor lesz. Az első előadó Balogh József a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész Chopin és Liszt zongora estje lesz. Jegyek a befogadóképesség miatt korlátozott számban 2.000 ft-os áron válthatók a Látogatóközpontban keddtől szombatig 9 és 17 óra között.

 
Toronyba látogat szeptember 13-án, szerdán dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye július 8-án beiktatott új püspöke. A főpásztor a helyi plébánia vendége lesz, ő vezeti a hagyományos fatimai engesztelési szertartást.
Több, az idei költségvetést érintő előterjesztés is szerepel a toronyi képviselő-testület szeptember 13-án, szerdán délután négy órakor kezdődő soron következő ülésén. Az önkormányzati hivatalban tartandó ülés nyilvános.
Vasárnap megszerezte első győzelmét, mégpedig hazai pályán a Torony KSK a szomszédos Bucsu ellen a második fordulóban a megyei labdarúgó bajnokság harmadosztályának Szombathelyi-csoportjában.
Szeptember 1-jén tartották a sportcsarnokban a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola tanévnyitó ünnepségét, ahol külön köszöntötték az intézmény tizenhárom elsős tanulóját. A nyáron felújították az iskola épületének tetőzetét, emellett több osztályterem is megújult.
Nem várt vereséggel nyitotta az idényt vasárnap a Torony KSK csapata a Sorkifalud-Gyanógeregye otthonában a megyei labdarúgó bajnokság harmadosztályának Szombathelyi-csoportjában. Szinte minden játékos gyenge teljesítményt nyújtott.
Művelődésszervező munkakör betöltésére hirdet pályázatot Torony Község Önkormányzata. A munkavégzés helye a toronyi művelődési ház, az alkalmas jelöltet teljes munkaidőben, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban alkalmazzák a pályázatok elbírálását követően, várhatóan szeptember 20-ától.
Szeptember 1-jén, pénteken, az első tanítási napon reggel 8 órakor tartja tanévnyitó ünnepségét a sportcsarnokban a Toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola - adta hírül az intézmény vezetősége az iskola Facebook oldalán.