Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program

Főoldali kiemelt hirdetések:

Hirdetőtábla (szélső blokk)
160*240 pixel méretű reklámbanner
2000,- forint / hó
Hirdetőkocka (szélső blokk)
160*160 pixel méretű reklámbanner 1500,- forint / hó
Hirdetőtégla (szélső blokk) 160*80 pixel méretű reklámbanner
1000,- forint / hó
Főoldali szöveges hirdetés
1000,- forint / hó

Nem főoldali hirdetések:

500 forint / hó mely tartalmazhat 1000 karakterből álló szöveget, 1db web címet, 1db web linket, 1db fényképet. Elkészítési díj nincs.

Reklám banner elkészítési díjak (csak főoldali kiemelt hirdetések esetén):

Animált hirdetés elkészítése egységesen 4000,- forint.
Animáció nélküli hirdetés elkészítése 1000,- forint.
Küldött, kész anyag esetén elkészítési díj nincs.

6 hónapos megrendelés esetén banner elkészítési díjat nem számolunk fel.

Kapcsolat:

Kérdés, megrendelés esetén várjuk levelét az admin@nagykonyi.hu email címre.

Az ajánlatunkban szereplő árak alanyi adómentesek.
Szeretnénk tájékoztatni Önt adatai sorsáról,

Ismerje meg adatkezelési elveinket, adatvédelmi szabályzatunkat és ahol lehet, éljen választási lehetőségével adatainak kezelését illetően.

Adatvédelem (Adatbiztonsági Szabályzat)

Tisztelt látogatónk, amikor Ön a portálunk oldalait olvassa, vagy szolgáltatásait igénybe veszi, egyúttal saját adatait is átadja részünkre. Ennek egy része automatikusan (IP cím, böngésző típus), más része pedig az Ön hozzájárulásával (regisztrációs formula kitöltése) kerül birtokunkba.(az internetes honlapok általános gyakorlatához hasonlóan) történik, adatai más részét pedig Ön adja meg a regisztráció(k) során. Az Ön személyes adatait a Portál üzemeltetői törvényesen és tisztességesen kezelik, a hatályos jogszabályi előírásokat betartva és a nemzetközi adatvédelmi normák írott és íratlan szabályait követve. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy ne csak általánosságban, hanem az egyes szolgáltatásainkkal kapcsolatban részletesen is tájékoztassuk Önt adatai sorsáról, ismerje meg adatkezelési elveinket, és ahol lehet, legyen választási lehetősége adatainak kezelését illetően.

Adatvédelmi irányelvek

A tartalom szolgáltató a felhasználók adatainak védelmét minden alkalmazásnál, eljárásnál és adatátviteli, tárolási módszernél szem előtt tartja.
Nem adunk át jogosulatlan harmadik félnek olyan információt - a felhasználó belegyezése nélkül -, amiből a felhasználó személyazonossága hitelt érdemlően helyreállítható. A felhasználók adatait minden esetben megőrizzük, és mindent megteszünk szerkesztőségi, marketing és technikai részről is az adatok biztonságának érdekében.

Látogatóink személyi adatait nem fenyegeti veszély az oldalak megtekintésekor.

Az alkalmazásainkban (vendégkönyv, videoajánló, weblinkek) regisztrált felhasználóink adatait megőrizzük, és visszakereshető formában tároljuk.
Látogatónk, alkalmazásaink felhasználói a regisztrációkor önként adják adataikat. Ilyenkor mindig jelezzük publikus lesz-e az adott információ, illetve csak belső felhasználásra kerül sor. Amennyiben publikus az információ nem vállalunk érte felelősséget, hogy más ezzel nem él vissza, vagy nem használja fel saját érdekében az adatokat.
Kérjük látogatóinkat a publikus adatokat kellő körültekintéssel adják meg!
A felhasználók saját adataikat minden esetben módosíthatják. Az adatokhoz csak a szerkesztőség által feljogosított személyek férhetnek hozzá. Az általuk közölt véleményt azonban nem tudják utólag módosítani. De azok közlését más formában megismételhetik.

Nem számít regisztrációnak az olvasói vélemények, hozzászólások, szavazatok leadása. Ilyen esetben a felhasználó mindig saját felelősségére teszi közzé véleményét.

A látogatóknak a felhasználási feltételekhez kell tartania magát. Adatkezelési kérdéseivel, véleményével forduljon az adminisztrátorhoz bizalommal. (Elérhetőségek/admin menüpont)

Technikai tudnivalók: A felhasználói adatok nyilvános, internetes felületről való levétele, törlése nem jelent egyet az adatok fizikai megsemmisítésével. Az adatokat minden esetben megőrizzük.Kedves Látogatónk!

Köszöntöm Önt Torony Község lakosainak és önkormányzatának nevében.

2010.október 3-án lezajlott az önkormányzati választás. Köszönetemet szeretném kifejezni azoknak a választópolgároknak, akik szavazatukkal véleményt nyilvánítottak. Örülök, hogy sokan éltek a jogukkal, és így beleszóltak saját sorsuk irányításába

Sajnos a demokráciát a lakosság egy része még mindig nem tartja jó dolognak, mondván, hogy a választók félrevezethetők, megtéveszthetők, sokszor a demokratikus szavazásnak köszönhetően félrecsúszhatnak a dolgok. Mégis a többséggel együtt vallom, hogy a népuralomnál nincs tökéletesebb politikai rendszer a világon. Erre gondolt a XX. század nagy brit államférfija Winston Churchill is mikor azt mondta: „a demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik”. Vagyis a többinél még mindig jobb.

Szeretettel üdvözlöm honlapunk minden kedves látogatóját.

Torony község honlapját abból a célból hoztuk létre, hogy bemutassuk településünk látnivalóit, nevezetességeit, valamint kulturális értékeit.

Szeretnénk hasznos információkkal szolgálni mindenki számára, akik itt élnek, vagy érdeklődnek községünk iránt.

Az önkormányzatunk közérdekű információk és szolgáltatások elérhetőségével kívánja még jobban hangsúlyozni a szolgáltató jellegét.

Az internet nyújtotta lehetőségek segítségével minden honlapunkra látogató kedvére böngészgethet.

Településünk Vas megye nyugati csücskében található, Szombathelytől 7,5km-re.

Torony lakosainak száma közel 2000 fő.

Torony földrajzi elhelyezkedésénél fogva csendes, nyugodt település, és kellemes kikapcsolódást nyújt az erre utazóknak. éppen ezért nagy gondot fordítunk településünk környezetére, rendezettségére, virágosítására.

Szeretettel várjuk Önt Toronyban akár látogatóként, akár ha itt kíván letelepedni!

Sikeres böngészést és érdeklődést kívánok Torony község valamennyi lakója nevében:

Kovács György
polgármester
Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!Feltöltés alatt!
Feltöltés alatt!
Településünk Szombathelytől 7 km-re Ny-ra, az osztrák határtól 5 km távolságra helyezkedik el, a 89-es főút mentén, az ún. Pinka-fennsíkon.

A falut NY – K – i irányban az Arany-patak osztja ketté. A község északi részén viszonylag sík terep húzódik. A déli oldalon a terület jellemzően 10 – 15 %-os lejtéssel az Arany-patak felé lejt. A meredek domboldalt völgyek, vízmosások szabdalják.

Növénytársulási zömében kultúrhatás alatt álló gyepek, rétek, legelők, szántók és maradvány erdőfoltok között oszlanak meg. őshonos fafajok: kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, cser, kőris, éger, mezei juhar, füzek.

Vadászati szempontból elsősorban apróvadas területként tartják számon.

A domborzati, vízrajzi, éghajlati viszonyok inkább az erdőgazdálkodás számára biztosítanak kedvező feltételeket.

A település az ország éghajlati területfelosztását tekintve a Kisalföldi körzethez tartozik. Az éghajlat kontinentális jellegű, a nyár hűvösebb, a téli időszak enyhébb, a napsütéses órák száma kevesebb az országos átlagnál. Az uralkodó szélirány éNy-i.

Torony község közigazgatási területe: 1283 ha:

belterület: 148,7 ha
lülterület: 1134,3 ha
Egykori Esterházy vadászkastély
9791 Torony, Ujvári u.

Az 1800-as években épült, az Esterházyak vadászkastélya volt. A háború előtt a Pick család tulajdonában állt. 1945. után itt üzemelt a község általános iskolája. Jelenleg egy osztrák művész házaspár tulajdona.

Látogathatóság:

Nincs látogatási idő, az épület magántulajdon, jelenleg felújítás alatt áll.
Falutörténet

A hagyományok szerint a község területét erdő borította. Ezt az erdőt irtani kezdték, és a favágók kunyhóikat a mai község területén állították fel. A kunyhók közé harangtornyot emeltek, így jeleztek az erdőben dolgozó favágóknak. A hagyomány szerint így alakult ki a falu mai neve.

A település közigazgatási területe csak részben feltárt régészetileg, de az eddig előkerült leletek és a környékbeli feltárások tanúsága szerint ez a vidék már az őskortól kezdve állandóan és folyamatosan különböző népcsoportok szálláshelyéül szolgált, elsősorban a patakok völgyei voltak kedvelt letelepedési helyek.

A régészeti leletek bizonyítják, hogy a terület már az őskori embernek megfelelő szállást, a letelepedéshez alkalmas helyet nyújtott. Torony déli területének (Ondód) határában számos felfedett tüzelő pad, csiszolt kő és csonteszközök bizonyítják a neolit kori ősember megtelepedését. A bronzkorszakból már sírleletek is találhatók a területen. A sírokból több agyagedény, bronzkarperec, gyűrű, tű, stb. került felszínre.

A bronzkor végén (i.e. VI. század) kelta vándorok igázták le az őslakókat. A kelták több mint 300 éven keresztül éltek itt, majd elvándoroltak. A terület ekkor huzamosabb időre elnéptelenedett, a művelt földeket puszták váltották fel. i.e. 45-ben Pannónia területére betörtek a dákok. Ezután pannon uralom következett a Római Birodalom hatalomra jutásáig.

A vizsgált terület római kori emlékekben gazdag. A római korban az Arany-patak mellett kiépített vízvezeték hálózat húzódott. Torony határában ebből a korból származó néhány halomsírt is találtak. A leletek tanúsága szerint e terület ebben az időben Savaria területéhez tartozott, annak kiegészítő külső része volt. Torony határában húzódhatott a Savaria - Felsőcsatár út, amit a felsőcsatári bányákból kiemelt kő szállítására használtak. A domboldalon valószínűleg hadi célokra épített őrtornyok álltak. A római uralomnak Pannóniában a hunok betörése vetett véget 377-ben. Ezt még Savaria elkerülte, de 445-ben végleg elfoglalták a várost a hunok.

Ezután 10 év múlva a gótok uralma következett. Ekkor földrengés következtében megsemmisültek a klasszikus kor még fennmaradt emlékei. Ezután sorrendben a longobárdok, avarok, frankok uralma következett, majd a honfoglaláskor magyarok népesítették be a területet.

A terület Szent István korától kezdve a Vasvár várispánsághoz tartozott, s lakosai az ispánság fennhatósága alá tartoztak. Az 1300-as években a feljegyzések szerint már létezett Ondód község, amit ősi hangzású neve igazol. A "Karankó" (Krakkó-Karakó-Karankó) elnevezés valószínűsíti, hogy ezen a helyen középkori vár állt. Először 1620-ban történik jelentősebb utalás Torony falura. Bethlen Gábor fejedelem rohonci látogatása alkalmával egy iratában Torony községet oltalma alá veszi. Erre az általa vezetett felkelés során került sor, mivel a község addig osztrák kézen volt. Ebből a korból származik a régi általános iskola (kastély) épülete. Ebben az időben alakult ki a község vallási szerkezete, mely római katolikusokból és evangélikusokból állt. Az evangélikusok zaklatásoknak voltak kitéve XVII. század végétől. Ezt csak II. József "Türelmi rendelete" enyhítette. II. József által 1780-ban készítetett hadi felméréskor térképre került a kastély és a falu is. Szerkezete szerint Torony soros, utcavonalas beépítésű falu volt, a kastéllyal szemközti utcából (ma Újvári utca) állt. Ondód kisnemesi falu volt soros és halmazos településszerkezettel. Meg kell még említeni a középkori szőlőbirtokokat is, melyek 1847-es adatok szerint még termők voltak. Ezek 1870-80-ban pusztultak ki, újratelepítésük nem történt meg.

A XVIII. század második felében Torony földesurai a Jaák-nemzetségből származó Nitzky család és a Hetyei család voltak. Ondód község (ma Toronyhoz tartozik) földesura a Laky-család volt. 1872-ben a megye fejlődésének jeleként megépült többek között a Szombathely - Pinkafő vasútvonal. Ennek egyik állomása volt Torony községben. 1898-ban megjelent Vas vármegye monográfiában közzétett adatok szerint ekkor Torony községben 51 lakóépület állt. Lakosainak száma 382 fő volt, részben római katolikus, részben ágostai evangélikus vallású. A község ellátása viszonylag jó volt, postával, távíróval, vasútállomással rendelkezett. Ebben az időszakban itt volt a körjegyzőség és a körorvos székhelye is. Ondód faluban 107 ház állt ekkor, lakosainak száma 616 fő. Vallási megoszlásuk Torony községgel megegyező volt. Ondód közellátás tekintetében már ekkor is Toronyhoz tartozott, saját körjegyzőséggel nem rendelkezett.

A XX. században a községeket a II. világháborúban érte a legnagyobb veszteség. A háború vége felé több ondódi cigány nemzetiségű lakost hurcoltak el koncentrációs táborokba. A harcok végeztével a nagybirtokosi földek felosztásra kerültek. A mezőgazdaság erőszakos átalakítása 1949-ben itt is megindult. Megalakult a Termelő Szövetkezet. 1959-ben megszűnt a Szombathely - Pinkafői vasútvonal, ezzel Torony vasúti közlekedés nélkül maradt. Ebben az időben Torony és Ondód településeket közigazgatásilag is összevonták. Az 1989-es politikai változással a község életében jelentős változások történtek. A kárpótlási folyamatban sokan termőföldhöz jutottak, kisüzemi gazdálkodás alakult ki. Vállalkozások telepedtek le a községben. Üzletek, éttermek, panziók nyitottak, kiskereskedők, ipar telepedett meg a falu közigazgatási területén.