Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Toronyban is bemutatták Kámán István: Sóskadomb című, Bucsuról szóló könyvét
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Toronyban is bemutatták Kámán István: Sóskadomb című, Bucsuról szóló könyvét
Toronyban is bemutatták Kámán István: Sóskadomb című, Bucsuról szóló könyvét

Rendhagyó esemény volt a toronyi nyugdíjas klub áprilisi összejövetele - itt és ekkor mutatták be Kámán István Bucsu községről írt könyvét, ami Sóskadomb címmel jelent meg a közelmúltban. A művelődési házban megtartott könyvbemutatón egy dolog biztosan kiderült: ha felidézzük az ötvenes-hatvanas évek hétköznapjainak történeteit, azok akár Toronyban is "megeshettek" volna.

A kötet ugyan a "falumonográfiák" sorát gyarapítja, ám valamennyire eltér a megszokott formuláktól, hiszen valójában egy személyes családi történetre épülő élményfolyam, ami végső soron mégis közreadja Bucsu helytörténeti szépségeit és sajátosságait, valamint az elmaradhatatlan falusi legendákat.

S hogy miért Sóskadomb a címe?

A falu lényegében egy medencében található, és körülöleli a domb, amit egykor sóska borított. Hát innen a szerző ötlete, ez volt a gyermekkor központja.

A toronyi hallgatóság - többségében hölgyek töltötték meg a művelődési ház nagytermét - a könyvbemutató moderátora, Fazekas Gábor által felolvasott, illetve a szerző részéről elmondott történetekből saját élményeit idézhette vissza. Így aztán az előadásnak indult bemutató csakhamar interaktívvá vált: a résztvevők közül többen hozzá is szóltak, kiegészítették, "kiszínezték" a hallottakat a maguk történeteivel.

A könyv ugyanis az ötvenes-hatvanas évek hétköznapjairól, a hallgatóság nagyobb részének a gyermekkoráról szól, olyan napi eseményekről, amelyeket nem jegyeznek fel a történészek, legfeljebb csak az emlékezet őrzi meg azokat. Az is nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a szomszédos falvak lakóinak élete között nem volt lényeges különbség. Ezért (is) volt jó ötlet a toronyi önkormányzat részéről, hogy befogadta a közeli kistelepülésről, Bucsuról szóló könyv bemutatóját, ami nagyon jó hangulatú találkozás is volt egyben a kötet szerzőjével, Kámán Istvánnal, aki dedikálta is a műveit.

A könyvbemutatón készült képekből összeállított galériát itt lehet megtekinteni.

Fotó: Kopácsi AnitaKözösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo