Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: A fészkét rendezgeti, költésre készül a toronyi gólyapár
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


A fészkét rendezgeti, költésre készül a toronyi gólyapár
A fészkét rendezgeti, költésre készül a toronyi gólyapár

A tollaikat és a lakhelyüket rendezgették csütörtökön reggel a temetői út melletti oszlopon található fészkre nemrég visszatért toronyi gólyák. Láthatóan épségben és egészségben vészelték át a hosszú utat, így semmi se akadályozza meg őket abban, hogy készüljenek a költésre.

A megyébe az első gólya Vassurányba tért haza még a március közepén ránk tört télies időjárás előtt. Bánhatta is, hiszen meg kellett küzdenie a szokatlan hideggel és a hóval. A toronyi gólyapár ehhez képest sokat késett. A pár egyik tagja, vélhetően a hím a múlt hét végén, a tojó pedig pár nappal később ereszkedett le a fészekre. Gólyáék ugyan párban élnek, ennek ellenére a hímek általában korábban indulnak haza csapatosan a telelő helyükrők, hogy az alatt a néhány nap alatt, amíg követik őket a tojók, alkalmassá tegyék a fészket a közös életre.

Hamarosan itt a költés ideje, április végéig ugyanis el kell helyezni a fészekben azt négy-öt tojást, amiből 33-34 nap elteltével három-négy rendszerint ki is kel. A gólyák felváltva ülnek a tojásokon, ahogy később ugyancsak együtt gondoskodnak a fiókák etetéséről is.

A toronyi gólyapár egyik tagjának tollazatában feltűnően sok fekete folt. Tán még az is lehet, hogy ez a tojó nem ugyanaz, amelyik tavaly ebben a fészekben lakott. Előfordul ugyanis, hogy a hímek egy idő után más tojót választanak. Nem is ez a fontos, hanem az, hogy végre újra vannak gólyák Toronyban. Ami két dolgot feltétlenül jelent. Egyrészt visszavonhatatlanul itt a tavasz, másrészt - ha hihetünk a hiedelmeknek - lesz bőven gyermekáldás a faluban. A gólyákon nem fog múlni...

B. L.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo