Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Kilencvenedik születésnapján köszöntötték a toronyi Antal Ferencnét
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Szeptember 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Kilencvenedik születésnapján köszöntötték a toronyi Antal Ferencnét
Kilencvenedik születésnapján köszöntötték a toronyi Antal Ferencnét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából az otthonában köszöntötte Antal Ferencnét csütörtökön Kovács György toronyi polgármester és Horváth Eszter jegyző. A falu vezetője átadta az ünnepeltnek az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot is.

Éppen kilencven évvel ezelőtt, 1928. február 15-én született Ondódon Antal Ferencné, akit ebből az alkalomból otthonában köszöntött fel csütörtökön Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző. Egy csokor virággal, valamint ajándékkosárral kedveskedtek az ünnepeltnek, akinek a polgármester átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, jókívánságokat tartalmazó üdvözlő emléklapot is.

Antal Ferencné, Gáspár Margit néni jó egészségnek örvend, igaz - mint elmondta - nemrég volt egy orrműtéte, de azt leszámítva szerencsére ritkán jár orvosnál. Szellemileg is teljesen friss, olyannyira, hogy szinte meg se lehet akasztani, amikor mesélni kezd a szeretteiről.

Nagy családba született, kilencen voltak testvérek, hat fiú és három lány, közülük két öccse és egy húga még él. Bár - ahogy mondja, a dombon, azaz - Ondódon született, tősgyökeres toronyinak vallja magát, hiszen már a nagyszülei is a faluban életek, de szerinte könnyen lehet, hogy még régebbről kötődnek a településhez.

Margit néni 1954-ben ment férjhez, hites urával, aki hentes volt és vasbeton szerelő, pár hónap híján ötven évig éltek együtt boldog, egymást szerető és tisztelő házasságban. Három gyermekük született, egyikük Sében él, a másikuk Nardán, míg a harmadik, Piroska vele együtt a régi családi házban, Toronyban. Büszkén említi, hogy hat unokája és hét dédunokája is van. A család egyébként a hétvégén ünnepli majd Margit néni születésnapját.

Kincseket mutat, köztük egy 1956-ban készült fotót, amin a szüleivel és a testvéreivel látható. Aztán további képeket arról, amikor az édesanyja, Gáspár Istvánné 1995-ben emléklapot kapott Keleti György akkori honvédelmi minisztertől annak elismeréseként, hogy az asszony hat katonafiút nevelt a hazának. Erről emléklap is tanúskodik.

Az ünnepelt egyébként a háztartásban és a téeszben dolgozott, egész eddigi életében tevékeny volt, ahogy ma is. Amikor csak teheti, elmegy a vasárnapi szentmisére, a Rózsafüzér Társulatnak pedig még 90 évesen is oszlopos tagja. Hogy minek köszönheti ezt a hosszú és tevékeny életet? A hitnek, a szeretetnek és az imádságnak - mondja. Számára ma is az a legszebb és a leginkább felemelő érzés, amikor együtt van a család, ahogy régen. Amikor még  - ahogy fogalmaz - a kereszteléstől a halálig egy családban éltek, akik összetartoztak.

Margit néninek egyébként jó oka van arra, hogy a jövőbe is tekintsen, hiszen az édesapja a századik, az édesanyja pedig a kilencvenötödik életévében halt meg.

B. L.

Az Antal Ferencné köszöntésén készült fotókat itt nézheti meg a galériában.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo