Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Felhívás a tüzelőberendezések szakszerű üzemeltetéséről
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Felhívás a tüzelőberendezések szakszerű üzemeltetéséről
Felhívás a tüzelőberendezések szakszerű üzemeltetéséről

Felhívást jelentetett meg a Földművelésügyi Minisztérium a lakossági tüzelőberendezések szakszerű üzemeltetéséről, az elégethető tüzelőanyagokról. Ebben egyebek kitérnek arra is, hogy a hulladékok háztartási tüzelőberendezésben történő égetése Magyarországon jogszabályilag tilos.

Elkezdődött a fűtési szezon, ezért szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét egyes tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira.

A települések levegőminőségének meghatározásában jelentős szerepet játszik a lakossági fűtés légszennyező anyag kibocsátása. A leginkább környezetbarát fűtési mód a gázfűtés. A fűtési költség csökkentése érdekében az utóbbi években sokan álltak vissza szilárd tüzelésre.

Ha fával fűtünk, akkor csak száraz tűzifát (keményebb típusú fafajtákat, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán), fapelletet, vagy fabrikettet használjunk. A puhafák levegőtisztaság védelmi szempontból kevésbé alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt.

Magyarországon a hulladékok háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, beleértve a következőeket: „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, PET palack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva saját, gyermekeink és a lakókörnyezetünkben élők egészségét.

Fentiek tükrében felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a levegő szennyezésének elkerülése érdekében mindenki csak a tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon.

További hasznos információk: www.futsokosankampany.huKözösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo