Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: A vértanúk emléke legyen áldott, amíg csak magyar ember él a Földön! - galériával frissítve
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Július 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


A vértanúk emléke legyen áldott, amíg csak magyar ember él a Földön! - galériával frissítve
A vértanúk emléke legyen áldott, amíg csak magyar ember él a Földön! - galériával frissítve

Emlékünnepséget rendezett az aradi vértanúk tiszteletére a toronyi önkormányzat október 6-án, pénteken délelőtt a művelődési ház előtti Kopjafa téren. Óvodások és iskolások is részt vettek a megemlékezésen. A Himnusz hangjai és az iskolások műsora után beszédet mondott Kovács György, a település polgármestere.

A falu elöljárója bevezetőjében emlékeztetett rá, hogy az aradi vértanúk egy olyan nemzetért vállalták önkéntes harcukat, majd pedig a halált, amely többüknek nem is az anyaországa volt. Mégis: a szabadságért való küzdelmük, az azonos célba vetett hitük összekötötte a sorsukat. Hitték - fogalmazott a polgármester -, hogy az az ország, amelynek ők részesei, egyszer valóban szabaddá és önállóvá válhat. Sorsuk azonban megpecsételődött.

Október 6-a mindig is gyásznap volt, bár hivatalosan csak 2001-től szerepel a nemzeti gyásznapok sorában. Az aradi vértanúkról mindig is megemlékeztek az emberek, pedig 1867-ig, a kiegyezésig ezt csak titokban tehették meg. Ma már országszerte tartanak ünnepségeket, ami azt mutatja, hogy a tizenhármak iránti tisztelet csaknem 170 év távlatából se halványodott el. És nem is halványodhat el. "Emlékük legyen áldott, míg csak magyar ember él a Földön! - fejezte be emlékező beszédét a polgármester, egyenként felsorolva a vértanúk nevét.

A beszéd után imát mondott dr. Perger Gyula plébános. Majd koszorút helyezett el a kopjafánál Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző a községi önkormányzat, Vidos László elnök a roma nemzetiségi önkormányzat, dr. Perger Gyula plébános pedig az egyházközség nevében.

Kis zászlókkal, énekelve vonultak a kopjafához a Csicsergő Óvoda nagycsoportosai. Az ünnepi műsorban pedig a Gazda Gyula Általános Iskola diákjai közreműködtek.

A megemlékezésről készült képgalériát itt lehet megnézni.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo