Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Irodalmi megemlékező est lesz szerdán a toronyi művelődési házban
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Július 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Irodalmi megemlékező est lesz szerdán a toronyi művelődési házban
Irodalmi megemlékező est lesz szerdán a toronyi művelődési házban

Irodalmi megemlékező estre hívja az érdeklődőket a Toronyőr Kulturális Egyesület. Az esemény október 11-én, szerdán este fél 7-kor kezdődik a toronyi művelődési házban.

A programmal Arany János születésének kétszázadik, valamint az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója előtt tisztelegnek a szervezők és a résztvevők.

Előadó: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens, ismert és elismert előadó, számos könyv szerzője és egyebek mellett a 12 legszebb magyar vers-program elindítója és egyik fő szervezője.

Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy a projekt, amit a Szombathelyen működő Élményközpontú irodalomtanítási program indított útjára és szervezett, 2007–2013 között zajlott a Kárpát-medencében. "A rendezvény- és könyvsorozat célja az volt, hogy kísérletet tegyen a magyar irodalmi kánon 12 remekművének újraértésére és újraértelmezésére. A hat év alatt megjelent 12 kötet, elkészült 12 film, elhangzott 400-nál több előadás, és körülbelül 12 ezer diák és felnőtt mondott hangosan és közösségben verset. Találkoztak egymással szakmák és generációk – alkalmanként egy-egy halhatatlan költemény segítségével. A versszöveg azonban nemcsak oka és ürügye volt az együttléteknek, hanem nemes és teremtő kezdetévé vált valaminek, amit egyszerűen csak úgy hívunk: az egymásértés szándéka és akarata. Mert az irodalomból megtanulhatjuk, hogy az ember képes lehet megszabadulni eredendő önzésétől: mint ahogyan a betűk lemondanak egy kicsit saját magukról, hogy értelmes szóvá álljanak össze, úgy a szavak is lemondanak saját maguk egy részéről, hogy mondatokká rendeződve új minőséget teremtsenek. Reménykedjünk hát benne, hogy ez a tucatnyi vers együtt többet képes elmondani a világról s az abban didergő és nevető emberről, mint a szövegek külön-külön, magányosan tehetnék azt" - írta a programról Fűzfa Balázs a mosoly.hu oldalán.

A szerdai est előadójáról készült fotót a vaskarika.hu weblapról kölcsönöztük.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo