Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a roma holokauszt toronyi áldozataira
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Július 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a roma holokauszt toronyi áldozataira
Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a roma holokauszt toronyi áldozataira

A vasárnap délelőtti szentmise után emlékeztek meg a roma holokauszt toronyi áldozatairól az óvoda falán elhelyezett emléktáblánál. Kovács György polgármester beszéde után koszorúkat helyeztek el, gyertyákat gyújtottak az emlékezők.

Augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja Toronyban. Ebből az alkalomból az idén augusztus 6-án, vasárnap, a délelőtti szentmise után koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartott Torony Község Önkormányzata és a Toronyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat az óvoda falán lévő emléktáblánál.

"Mindannyian örökösei vagyunk az emberiség történelmének nem csak felemelő, hanem tragikus, fájdalmas történéseinek is" - kezdte beszédét Kovács György polgármester, majd így folytatta:

"Ilyen tragikus esemény volt a község történetében a roma lakosok elhurcolása 1944-ben, amire nem csak az irántuk érzett tiszteletből, hanem mindannyiunk történelmi örökségeként is kötelessége emlékeznie az utódoknak. És azért is, mert mindannyian felelősséggel tartozunk egymásnak, egymásért, s ez a felelősség évtizedek múltán sem szűnik meg. Az áldozatok édesanyák és édesapák, nagyanyák és nagyapák, gyermekek voltak, nem pusztán egy tömeg. Ha így tekintünk rájuk, tragikus sorsuk még inkább megérint bennünket és arra indít, hogy néma főhajtással emlékezzünk rájuk."

A beszéd után a községi önkormányzat nevében Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző, a roma nemzetiségi önkormányzat részéről pedig Vidos László elnök koszorúzott. A jelenlévők - ima kíséretében - gyertyákat, mécseseket helyeztek el az emlékművél.

Fotó: Kopácsi AnitaKözösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo