Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Végül megadta magát a májusfa - az asszonyok kitáncolták, a férfiak kidöntötték
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Május 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Végül megadta magát a májusfa - az asszonyok kitáncolták, a férfiak kidöntötték
Végül megadta magát a májusfa - az asszonyok kitáncolták, a férfiak kidöntötték

A falu közösen állított májusfáját együttes erővel és lelkesedéssel igyekeztek kitáncolni, azaz kidönteni május utolsó napjának estéjén a toronyi művelődési ház előtti téren összesereglett lányok, asszonyok, férfiak - és persze gyerekek. Végül sikerrel jártak.

A nyárias napok után szerdán estére ősziesre fordult időjárás se szegte a kedvét a toronyiaknak, hogy kitáncolják a falu közösen felállított májusfáját a művelődési ház előtti téren. A programra az önkormányzat hívta és várta - pogácsával, üdítővel és borral - a helybelieket. Az eső ugyan csepergett, de a fa nem érhette meg a júniust, ezért a jelenlévők csakhamar hozzá is fogtak a munkához. A nótás kedvű, táncos lábú lányok és  asszonyok kört alkottak a fa körül, hogy így buzdítsák az erősebb nem jelen lévő képviselőit a férfias munkára, a fa kidöntésére.

Ami - ha megnézi a galériában található képeket, láthatja, hogy - kisebb-nagyobb erőfeszítés után, némi motorfűrészes segédlettel sikerült is a férfiaknak. Aztán jött az áldomás, a koccintás, majd újra egy kis nótázás. Így ért véget a május, így lett a múltté a májusfa Toronyban.

A májusfaállításról egyébként már a 15. századtól kezdődően szólnak írásos emlékek, de a szokás maga feltételezhetően még ennél is ősibb. A májusfa, a zöld ág a tavasznak, a természet megújulásának a jelképe nem csak hazánkban, de egész Európában. Vallásos magyarázatok Szent Jakab apostolhoz kötik, így sok helyen Jakab-fának is nevezik.

B. L.

Fotó: Mátrai IstvánKözösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo