Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Pénztörténeti kiállítás nyílt a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola könyvtárában
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Május 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Pénztörténeti kiállítás nyílt a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola könyvtárában
Pénztörténeti kiállítás nyílt a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola könyvtárában

Kétszáznál több papírpénz és több száz különleges pénzérme látható a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola könyvtárában megnyílt kiállításon, amit a közoktatási program keretében meghirdetett pénzhéthez kapcsolódóan rendeztek meg.

A kiállított pénzérméket és papírpénzeket, amelyek között természetesen ott vannak a hazai fizetőeszközök a pengőtől a forintig, valamint számos más ország pénzei, a lelkes diákok és tanáraik gyűjtötték össze.

A kiállítási anyag különleges darabjai az iskola igazgatójának, Fülöp Istvánnak a magángyűjteményéből származnak. Az igazgató elárulta, hogy régóta foglalkozik régi pénzek gyűjtésével, és a pénz hetéhez kapcsolódóan fogalmazódott meg benne az ötlet egy rendhagyó iskolai pénztörténeti kiállítás megszervezéséről. Az elhatározást a kollégái és a diákok is lelkesen támogatták, így gyűlhetett össze az a gazdag anyag, ami hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4 óra között mindenki számára megtekinthető az iskola könyvtárában.

A különlegességek között van egy 1848-as magyar királyi váltópénz, míg a legrégebbi darab egy, a Római Birodalom idejéből származó pénzérme. Helyet kapott a vitrinben egy 1812-ből származó 2 krajcáros, valamint az 1917-es keltezésű osztrák-magyar 2 koronás érme. De különlegességnek számít az 1780-as években használt fizetőeszköz, a Mária Terézia által veretett pénzérme is.

A kiállítás ötletgazdája elmondta azt is, hogy iskolájuk elsőként jelentkezett és regisztrált a meghirdetett programba. Ennek köszönhetően a szervezők megküldték számukra a témához kapcsolódó teljes oktatási anyagot, amit a tanórákon is előszeretettel használnak. Ezekben a napokban az osztályfőnöki órákon is kiemelt figyelmet kap a téma, a pénz használata és a takarékosság.

M. I. - B. L.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo