Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Arad gyertyái napjainkig világítanak - a szabadságharc vértanúira emlékeztek
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Arad gyertyái napjainkig világítanak - a szabadságharc vértanúira emlékeztek
Arad gyertyái napjainkig világítanak - a szabadságharc vértanúira emlékeztek

Megemlékezést és koszorúzást tartott a toronyi önkormányzat az aradi vértanúk tiszteletére pénteken délelőtt a Kopjafa téren. A műsorban a Gazdag Gyula Általános Iskola tanulói közreműködtek.

- Arad gyertyái napjainkig világítanak, a hősök élete és halála ma is példaértékű - fogalmazott ünnepi beszédében Kovács György polgármester, majd felidézte, mi vezetett az 1848-as forradalomhoz, majd a nemzet szabadságharcához, amit megpecsételt Európa akkori két nagyhatalmának együttes katonai túlereje. Aztán következett a megtorlás.

A polgármester kitért arra is, hogy bár aradi tizenháromként szoktuk emlegetni az október 6-án kivégzett vértanúkat, de valójában további három honvédtiszt is áldozata lett a véres megtorlásnak: Ormai Norbert, Ludwig Hauk és Kazinczy Lajos is osztozott a kivégzettek sorsában.

Majd a tizenhármak egyikének, Vécsey Károlynak a személyes történetét elevenítette fel. Vécsey tragédiáját az is tetézte, hogy édesapja közbenjárására - az öreg Vécsey fanatikus császárhűsége felülírta az apai szeretetet - utolsóként végezték ki. Számára már nem maradt senki a bajtársak közül, akitől elbúcsúzhatott volna, ezért Vécsey Damjanich János holttestéhez lépett. S bár korábban voltak nézeteltéréseik, akkor, az öröklét kapujában Vécsey, a magyar arisztokrata lehajolt, és megcsókolta a szerb paraszti származású Damjanich kezét.

Kovács György hozzátette: Vécsey gesztusa súlyos mondanivalót hordoz a ma embere, napjaink magyar valósága számára. Korunkban ugyanis nemcsak a hősök, hanem a gesztusok is elfogynak. Pedig a gesztusok által marad egyenes világunk tengelye.

- Jó egy olyan világban élni, ahol a tévedést beismerés, az elhangzott sértést bocsánatkérés követi, és ezt nem tartja senki a gyengeség jelének. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk. Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól! - fogalmazott a polgármester.

A beszéd után az alkalomhoz illő műsort mutattak be a Gazdag Gyula Általános Iskola tanulói, köztük a színjátszók és az énekkarosok. Majd koszorút helyezett el a kopjafánál Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző a települési önkormányzat, Vidos László elnök a roma nemzetiségi önkormányzat, Kovács Frigyesné és Schütz Jánosné pedig a szépkorúak klubjának a képviseletében.

A megemlékezésen készült képekből összeállított galériát itt találja.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo